Film: Het fluisteren van Eric Vloeimans

zaterdag

Weg met jazz-clichés

In de Goldfish, de Brass’nWoods special-events tent, staan interessante muziekfilms geprogrammeerd. Een daarvan is ‘Het fluisteren van Eric Vloeimans’, een documentaire uit 2012

Eric Vloeimans is een man die alle clichés van de jazzmuzikant overboord heeft gegooid. Geen zwarte, maar kleurrijke kleding in opzichtige combinaties. Geen drugs, maar yoga. Niet duister en moeilijk, maar uitbundig en vrolijk.

Voor zijn werk is Eric meermalen in de prijzen gevallen: hij is vier keer bekroond met een Edison, kreeg de Elly Ameling Oeuvre prijs, de VPRO Boy Edgar Award en de prestigieuze Bird Award van het North Sea Jazz Festival.

De film neemt je mee voor en achter de schermen van zijn repetities en optredens. In Het Concertgebouw speelt hij - begeleid door het Metropole Orkest - een sensueel duet met de sopraan Claron McFadden. Op het Oerol Festival gaat hij los tijdens een concert met Kyteman. En met pianist Florian Weber valt de meer melancholische kant van zijn persoonlijkheid te horen.

,,Optreden is een kick, het is het mooiste wat er is, het is een staat van zijn waarin je alles vergeet”, aldus Vloeimans.

De docu werd in 2012 uitgezonden in het tv-programma Het Uur van de Wolf.